Thu 05.12.2019 -
19.00 to 21.00

Iiro Rantala: My Finnish Calendar

Thu 05.12.2019 -
19.00 to 21.00
Estimated duration: 2 hours
Organizer: 
Liverace
Ticket sales start  
Wed 19.06.2019 - 09.00
Tickets:
From 20 €
Cloakroom charge: 2.00 €
Intermission: 
Yes
Order refreshments »
Maineikas jazzpianisti kertoo konsertissaan, miltä suomalaiset vuodenajat ja nykyihmiset kuulostavat eri kuukausina ja millaisia he todellisuudessa ovat.
Iiro Rantala paneutuu suomalaiseen sielunmaisemaan uudella soololevyllään My Finnish Calendar, joka julkaistaan levykaupoissa elokuussa 2019. Iiro esittää tutkimusmatkansa soolokonsertissa Musiikkitalossa päivää ennen itsenäisyyspäivää 5.12.2019. Hän on näin ollen ensimmäinen jazzartisti, joka esiintyy soolokonsertissa Musiikkitalon Konserttisalissa. Levyllä ja konsertissa kuullaan teos jokaisesta kuukaudesta sekä tarinoita suomalaisten omintakeisesta käytöksestä. Iiro käyttää konsertissa ensimmäistä kertaa taustanauhaa, joka koostuu ennalta äänitetyistä, flyygelin rungosta peräisin olevista äänistä.

Iiro kertoo levynsä taustasta seuraavaa: “Olen jo pitkään halunnut rakentaa levyni ja konserttini tarinan muotoon niin, että kerron tarinan yksittäisten biisien sijaan. Tämänkaltaisia teoksia ovat olleet mm. John Lennonin lauluista tehty My Working Class Hero, omakohtainen jazzin historia My History of Jazz sekä Lost Heroes, joka on kunnianosoitukseni jo edesmenneille muusikoille, joilta olen saanut vaikutteita elämäni ja urani aikana.“ Iiro sai tästä levystään vuonna 2011 Saksan Grammy-palkintoa vastaavan Echo-palkinnon sekä arvostetun, kriitikoiden myöntämän Schallplattenkritik-palkinnon.

Hän jatkaa: “Tällä kertaa halusin kertoa Suomesta. Minkälaisia suomalaiset oikeasti ovat, mitä he ajattelevat, miten he käyttäytyvät ja muuttuvat sääolosuhteiden mukaan. My Finnish Calendar kertoo Suomesta ja suomalaisista. Suomessa sää on jatkuvassa muutoksessa vuoden ympäri. Suomalaiset muuttuvat sään mukana. My Finnish Calenderissa on huomioitu lumen tulon riemu, huhtikuun itsemurhapiikki, kesän suunnittelustressi, syksyn romanssit, kaamosmasennus sekä jouluahdistus.”

Mitä Iiro sitten kertoo vuoden kulusta? Tammikuu on katumuksen kuukausi siksi, että joulukuussa tuli tuhlattua, tehtyä kaikki vaanivat työt ja juostua oravanpyörässä. Uutenavuotenakin tuli juhlittua liikaa. Helmikuussa suomalaiset ovat parhaimmillaan, koska lumi on viimein tullut takaisin ja voi keskittyä talven leikkeihin. Maaliskuussa suomalaiset ovat jo kyllästyneitä talveen ja haaveilevat pääsystä Pariisin kevääseen. Huhtikuu on paradoksi, jolloin itsemurhatilastoissa esiintyy piikki. Tällöin tulisi muistaa soittaa kavereilleen.

Toukokuussa suunnitellaan kesää ja etsitään nuoruuden idoleiden keikkaa suomalaisilta musiikkifestivaaleilta, joissa keski-ikäinen huomaakin päätyneensä diggailemaan 20-vuotiasta EDM-artistia. Kesäkuu ei olekaan kesän kuukausi, vaan valheellisen onnen aikaa, jolloin on kylmä, vanhemmat töissä, lapset lomalla ja vailla tekemistä. Kreikan matkatkin on myyty loppuun.

Heinäkuussa onni alkaa taas, koko maa on suljettu ja mökkikausi päällä. Suomalaiselta on helpompaa saada seksiä kuin kutsu kesämökille. Elokuussa on paras sää, mutta kaikkien on päästävä takaisin työhön ja kouluun. Kun onnen syitä kaivelee, ei koskaan tiedä, mitä sieltä löytyy.

Jopa suomalaiset ryhtyvät syyskuussa romantikoiksi. Luonto on äärimmäisen kaunis ja ilmassa on jo pienoinen myrskyn mahdollisuus. Lokakuussa energiataso nousee, kunnon myrsky saattaa ilmaantua ja voimia kerätään talvea varten. Marraskuun pimeys sopii suomalaiseen melankoliaan eikä kukaan edes teeskentele olevansa hyvällä tuulella. Useat suomalaiset löytävät pimeydestä suurta kauneutta ja yksinäisyyttä ja piiloutuvat sen suojiin.

Kuulostaako tutulta?
Organizer contacts: 
katja.toivanen@helsinkicalling.com
Tickets and costs
 
Type of ticket: Event with admission fee
 
Basic ticket: 20.00 € - 38.00 €
Other price Lapsi alle 7v, opiskelija, työtön, eläkeläinen, varusmies/siviilipalvelusmies: 20.00 € - 28.00 €

Prices including handling charge

Cloakroom charge: 2.00 €
 
Iiro Rantala
piano

See also

Concert Hall
The vineyard-shaped Concert Hall is located in the core of Musiikkitalo. The hall has 1704 seats. Its acoustics have been designed for orchestrall music.
Jazz
Visa Oscar Fusion 4 – postgraduate recital by Visa Oscar
Tue 05.05. 19:00
/ Black Box
Tickets:
From 18 €
Buy tickets
Folk music and world music
Legacy of the deceased – postgraduate recital by Emilia Laju...
Wed 06.05. 19:00
/ Black Box
Tickets:
From 18 €
Buy tickets
Classical
RSO & Hannu Lintu & Seong-Jin Cho
Thu 14.05. 19:00
/ Concert Hall
Tickets:
From 36 €
Buy tickets