Tue 15.09.2020 -
19.00 to 20.30

AUF: Kaiken maailman musiikkia – Barokista Hollywoodiin

Tue 15.09.2020 -
19.00 to 20.30
Estimated duration: 1 hours 30 minutes
Organizer: 
Musiikkitalo
Ticket sales start  
Wed 05.02.2020 - 09.00
Tickets:
From 32 €
Buy tickets
Cloakroom charge: 2.00 €
Intermission: 
No
No intermission. Please order refreshments before concert. »
AUF-orkesterit esiintyvät jälleen yhteisessä konsertissa tarjoillen yllätyksellisiä herkkupaloja ja taituruutta kuulijoiden iloksi ja inspiraatioksi!
Kolme huippuorkesteria – Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) – esiintyvät jälleen yhteisessä syksyisessä konsertissa tarjoillen yllätyksellisiä herkkupaloja ja monenlaista taituruutta kuulijoiden iloksi ja inspiraation lähteeksi! Kuinka soi kierrätysroina foley-artistin kioskilla, miltä kuulostaa Vivaldi minimalistisena remix-versiona ja millaisia linkkejä konsertin teosten ja elokuvamaailman väliltä löytyy?

Avanti! ja maailman ensimmäinen foley-konsertto

Sami Klemolan sävellys Jack and the Specifics on tehty foley-artistille ja kamariorkesterille. Säveltäjä kertoo: "Taiteiden välisten rajapintojen ja kosketuspintojen tutkiminen on ollut pitkään kiinnostukseni kohteena. Äänen taiteiden, äänitaiteen (laajasti ajateltuna) ja konserttimusiikin, yhdistäminen tuo mukanaan kiinnostavia kitkatilanteita, jolloin rajapinnoille muodustunut kitka tuottaa energiaa, intensiteettiä ja uusia suuntia sävellystyölleni."

Teos on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun konserton solistiset osat on kirjoitettu foley-artistille, tässä tapauksessa Heikki Kossille. Kossi on elokuvien ääniraitoihin mm. askelten kopinaa ja ovien narinaa loihtiva äänitaitelija. Kossi on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa elokuvissa ja niittänyt menestystä myös kansainvälisesti. Heikki Kossi tekee foley-äänet livenä konserttitilanteessa. Mukana onkin vahva visuaalinen elementti, kun hän tuo mukanaan valtavan kioskillisen tavaraa, josta hän tuottaa ääniä.

UMO Helsinki ja kaksi alati uudistuvaa säveltäjämaestroa

Afro-Bossa on yksi Duke Ellingtonin merkillisimmistä ja omaperäisimmistä sävellyksistä. Se osoittaa upeasti, kuinka eläkeikäinen maestro yhä löysi uusia tapoja matkata bluesin maailmassa. Nimestään huolimatta teos ei viittaa brasilialaiseen musiikkiin, vaan on sen sijaan abstrakti yhdistelmä afrikkalaisia ja latinalaisia vaikutteita, jotka bolero-rytmin siivittämänä, lähestyvän kulkueen lailla, saavuttavat räjähtävän loppukliimaksin.

Duke Ellingtonin teoksen lisäksi UMO esittää Jukka Tiensuun Umori-nimisen kutkuttavan kappaleen. Kuten aina ennenkin Jukka Tiensuun tapauksessa, jälleen kerran hän osoitti musiikkimaailmalle pettämättömät visionäärin lahjansa, kun hän teoksessaan Umori keksi big band -kokoonpanon musiikillisesti uudelleen. Teos ei kuitenkaan ole big band -tradition antiteesi tai negaatio, vaan pikemminkin suuren jazzorkesterin käyttämättömien keinovarojen hämmästyttävän pakottomasti hehkuva päivitys.

Suomalainen barokkiorkesteri yhdistää mennyttä ja nykyaikaa

Menneisyyden ja nykyisyyden välimatka on lyhyt – joskus hiuksenhieno. Barokin ystäville tuttuakin tutummasta Vivaldin Neljästä vuodenajasta kuullaan korvia avaava versio, kun Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) päättää konsertin Max Richterin vuonna 2012 kantaesitettyyn Four Seasons Recomposed -teokseen. Se mallintaa Neljä vuodenaikaa -konsertot minimalistishenkisiksi remixeiksi. Välillä Vivaldi ja Richter käyvät yhtä jalkaa, välillä Richter nyrjättää musiikin oivaltavaan kulmaan tai venyttää sitä toiston avulla kosmisiksi barokkimaisemiksi. Uudelleenväritettyjen harmoniapohjien ja elektronisia sointimattoja muistuttavien pintojen tuloksena on korviahivelevää ja älykkäästi toteutettua ambient-Vivaldia. Antti Tikkasen ja Suomalaisen barokkiorkesterin tulkinta teoksesta vie esiintyjiä tämän vuoden aikana Helsingin Musiikkitalon lisäksi Keski-Eurooppaan.


Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jota Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri ovat tehneet syksystä 2017.
- Avanti! on muusikoiden ja kapellimestarien perustama orkesteri, joka venyy mihin tahansa musiikkiin, millä tahansa välineillä.
- UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa monenlaista musiikkia jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa.
- Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) tunnetaan taidokkaista esityksistään, rohkeista ja innovatiivisista työskentelytavoistaan ja luovasta ohjelmistosuunnittelustaan.

Ennen konserttia klo 18 Päälämpiössä Enemmän irti esityksestä -tilaisuus, vapaa pääsy.
Organizer contacts: 
viestinta@musiikkitalo.fi
Tickets and costs
Buy tickets
 
Type of ticket: Event with admission fee
 
Basic ticket: 32.00 € - 44.00 €
Alennusryhmät: 23.00 € - 36.00 €
Ryhmälippu väh. 10 hlö: 23.00 € - 36.00 €

Ryhmävaraukset Musiikkitalon ryhmämyynnistä ryhmat@musiikkitalo.fi tai 020 707 0426 (ma–pe klo 10–14). Muina aikoina ryhmävaraajia palvelee Ticketmasterin puhelinpalvelu.

Prices including handling charge

Cloakroom charge: 2.00 €
 
Kamariorkesteri Avanti!
UMO Helsinki Jazz Orchestra
Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

See also

Concert Hall
The vineyard-shaped Concert Hall is located in the core of Musiikkitalo. The hall has 1704 seats. Its acoustics have been designed for orchestrall music.
Classical
Helsinki Male Choir Weekend: Gala Concert
Sat 10.04. 19:00
/ Concert Hall
Tickets:
From 39 €
Buy tickets
Folk music and world music
Gospel Helsinki 20 years!
Sat 10.10. 16:00
/ Concert Hall
Tickets:
From 44 €
Buy tickets
Pop and rock music
Radio Helsingin kesälive – Isaac Sene
Thu 27.08. 17:30
/ Terrace Restaurant
Tickets:
Free entrance