Kanoopista sointilatvus

Helsingin Sanomien ja Musiikkitalon nimikilpailu on ratkennut, voittoisa ehdotus on espoolaisen Mirja Lindgrenin käsialaa.
Info

Helsingin Sanomien kaupunkitoimitus järjesti yhdessä Musiikkitalon kanssa syyskuussa kilpailun, jonka tavoitteena oli keksiä suomenkielinen nimi konserttisalin katossa roikkuvalle kanoopille (engl. canopy) eli orkesteriheijastimelle.

Voitokas ehdotus ´sointilatvus`on espoolaisen Mirja Lindgrenin käsialaa. Palkinnoksi Lindgren saa kutsun itselleen ja seuralaiselleen Musiikkitalon avajaisiin 31.8.2011.
 

Tärkeä akustinen ja arkkitehtooninen elementti

Kanooppi eli sointilatvus on tärkeä akustinen ja arkkitehtooninen osa Musiikkitalon konserttisalia. Se hajottaa ääneet tasaisesti ympäri konserttisalia ja takaa sen, että orkesteri kuulee hyvin soittonsa. Lisäksi se kätkee sisuksiinsa esitystekniikkaa.

Kilpailun suosio yllätti

Kisa julkistettiin 4.9.2010 ja ehdotuksia kanoopin uudeksi nimeksi saapui määräaikaan 30.9.2010 mennessä 1605 kappaletta. Voittajan valitsi kolmihenkinen raati: kapellimestari, säveltäjä Leif Segerstam, Musiikkitalon arkkitehti Marko Kivistö ja Helsingin Sanomien kielenhuollosta vastaava toimittaja Ville Eloranta.

Raati kokoontui Musiikkitalon työmaalla 4.10.2010. Kukin raatilainen oli tätä ennen valinnut kaikkien ehdotusten joukosta kymmenen suosikkiaan, joista raati keskusteli ja joiden joukosta voittoisa ehdotus valittiin.

Ehdotuksia aaltimesta ööppiin

Yleisimmin oltiin ehdotuksissa lähdetty liikkeelle ääni- tai sointu/sointi-sanoista, akustiikka-sana toimi sekin innoituksena monille. Esimerkkeinä näistä mainittakoon akufondi, akupunkti, soinnukko, soivio, ääniasetin, äänilinko ja ääninen.

Myös latvus-aiheisia ehdotuksia tuli useita, ja perusmuoto ´latvus´oli alusta asti vahvoilla. Raati elätteli aluksi toiveita, että ehdotusten joukosta löytyisi uudissana, joka avaisi sellaisenaan monipuolisesti kanoopin olemusta. Kun sellaista ei tuntunut löytyvän, intoutuivat raatilaiset kehittämään latvus-sanaa muotoon latvue.

Käynti konserttisalissa sai raadin kuitenkin kannattamaan yksimielisesti yhdyssanaa ´sointilatvus´ kanoopin uudeksi nimeksi. Raadin mielestä voittajaehdotus ´sointilatvus´ kuvaa parhaiten sekä kanoopin toiminnallisuutta että arkkitehtuuria. Lisäksi raadin mielestä oli tärkeää, että valittu sana jättää samalla tilaa oivallukselle.

Konserttilippujen voittajat

Kaikkien kilpailuun ehdotuksia jättäneiden kesken arvottiin kaikkiaan kymmenen lippua Musiikkitalon avajaiskonsertteihin 1.9.2011 ja 2.9.2011. Onnetar suosi seuraavia henkilöitä: Roland Gabriel-Robez, Reijo Vento, Esa Räsänen, Mikko Uimonen ja Veli Mustonen. Kukin saa kaksi konserttilippua valitsemalleen päivälle.

Kilpailun tulokset julkaistiin Helsingin Sanomien Kaupunki-osiossa sunnuntaina 10.10.2010

 

Katso myös

Musiikkitalo saa maailman suurimmat konserttisaliurut
Konserttisalin uusien urkujen suunnitelmat on julkaistu!
Naistenpäivän juhlakonserttiin osallistuneilla koronavirusta...
Jos osallistuit Naistenpäivän juhlakonserttiin 8.3., sinun ei tarvitse toistaiseksi tehdä mitään muuta kuin tarkkailla vointiasi 22.3. asti.
Musiikkitalo on suljettu 18.3.–13.4., suuri osa kevään konse...
Musiikkitalo on suljettu 18.3.–13.4. Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti. Konserttien ajankohtainen tilanne päivittyy alle.
Pekka Kauranen jatkaa Musiikkitalon toimitusjohtajana
Helsingin Musiikkitalo Oy:n hallitus on solminut toimitusjohtaja Pekka Kaurasen kanssa jatkosopimuksen, joka astuu voimaan elokuussa 2020