TIEDOTE 16.4.2012: Paavo Berglund-valokuvanäyttely Musiikkitalossa 23.4.–25.5.

Musiikkitalon Harjoitussali saa lisänimekseen ”PAAVO”
Info

Musiikkitalossa avataan 23.4.2012 kapellimestari Paavo Berglundin (1930–2012) elämästä kertova valokuvanäyttely, jossa Berglund esitellään taiteilijana, mutta myös yksityishenkilönä – pikkupoikana, perheenisänä sekä isoisänä. Näyttely on nähtävissä Musiikkitalon pääaulassa 23.4.–25.5.2012. Kuvia on kerätty Berglundin perheen arkistoista, yksittäisten valokuvaajien kokoelmista sekä Yleisradion ja Helsingin kaupungin orkesterin arkistoista. Lisäksi Musiikkitalon hallitus on päätoimijoiden esityksestä päättänyt antaa Musiikkitalon Harjoitussalille lisänimen "PAAVO".

Valokuvanäyttelyn yhteydessä Yleisradion klassisen musiikin verkkopalvelu yle.fi/klassinen julkaisee haastattelusarjan "Paavo Berglund muistoissamme", jossa yli 20 kapellimestarikollegaa, solistia, säveltäjää ja orkesterimuusikkoa muistelevat yhteistyötään Berglundin kanssa. Haastateltujen joukossa ovat mm. Esa-Pekka Salonen, John Storgårds, Jukka-Pekka Saraste, Olli Mustonen, Pekka Kuusisto, Aulis Sallinen sekä Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin muusikoita. Haastatteluja on mahdollisuus katsoa valokuvanäyttelyssä 23.–28.4. klo 12–13. Myös yleisön jäsenet voivat halutessaan kertoa kameralle omia Berglund-muistojaan näyttelytilassa 23.–27.4. klo 12–13. Haastattelut julkaistaan niin ikään yle.fi/klassinen- palvelussa.

Paavo Berglund oli kova harjoittamaan

Ankara harjoittaminen oli Paavo Berglundin metodi. Hänen elämäntyönsä kapellimestarina käynnistyi sodanjälkeisessä Suomessa, jossa orkesterimme eivät täyttäneet laadullisesti kansainvälisiä mittapuita. Berglundille keskinkertaisuus ei kelvannut. Hän oli intohimoinen työntekijä, ankara itseään ja muita kohtaan. Hänen panoksensa sekä Radion sinfoniaorkesterin (1962–71) että Helsingin kaupunginorkesterin (1975–79) ylikapellimestarina ja myöhemmin molempien vierailujohtajana pitkälle 2000-luvulle asti oli ratkaiseva orkestereiden kehityksessä kohti niiden nykyistä korkeaa tasoa. Berglund johti myös Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konsertteja tarjoten nuorille soittajille ainutlaatuisen inspiroivan kosketuksen suuren taiteilijan voimaan ja intensiteettiin.

Paavo Berglund ei koskaan päässyt työskentelemään Helsingin Musiikkitaloon, mutta hänen työnsä hedelmät ovat elävästi läsnä talon päätoimijoiden taiteellisessa toiminnassa nyt ja tulevaisuudessa. Harjoitussali "Paavo" on niin nykyisille kuin tulevien sukupolvien ammattimuusikoille ja opiskelijoille jokapäiväinen muistutus Paavo Berglundin elämäntyöstä - siitä, että tie tähtiin kulkee harjoitussalin kautta.

Lisätietoja:

Marja-Leena Lehtimäki
Viestintäkoordinaattori, yhteisövastaava
p.+358 (0) 20 707 0404
 

Katso myös

Avoin toimi: lipunmyynnin koordinaattori
Asiakaskohtaamisista innostuva, rutiineista nauttiva ja kehitystyöstä pitävä lipunmyynnin koordinaattori, tule meille töihin! Haku päättyy su 20.1.2019.
Avoin työpaikka: tapahtumakoordinaattori
Sinä myyntihenkinen ja rautainen tapahtumakoordinaattori, tule meille töihin! Haku päättyy ma 31.12.2018 klo 23.59. Työsuhde on vakituinen ja kokoaikainen.
Avoin toimi: video- ja käyttömestari
Video- ja käyttömestari, tule meille töihin! Hakuaikaa on jatkettu, se päättyy maanantaina 31.12.2018 kello 23.59. Työsuhde on vakituinen.
Helsingin Musiikkitalon urkujen rakentajaksi on valittu itäv...
Musiikkitalon säätiön hallitus on valinnut urkujen rakentajaksi itävaltalaisen Rieger Orgelbaun.