Helsingin kaupunginorkesteri

1882 perustettu Helsingin kaupunginorkesteri tarjoaa korkeatasoisia konsertteja ja kiinnostavaa yleisötyötä. HKO:n ylikapellimestari on Susanna Mälkki.

HKO

Pohjoismaiden pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut ammattisinfoniaorkesteri

Helsingin kaupunginorkesteri on perustettu vuonna 1882 ja on siten Pohjoismaissa pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut ammattisinfoniaorkesteri. Se on kasvanut 36 muusikon soittajistosta 102 vakinaisen soittajan orkesteriksi, joka konsertoi vuosittain noin 100 000 kuulijalle.

Viisi ensimmäistä vuosikymmentä orkesterin ylikapellimestarina oli sen perustaja Robert Kajanus. Vuosina 1892-1923 orkesteri kantaesitti valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla. Sittemmin kaupunginorkesteria ovat luotsanneet mm. Paavo Berglund ja Okko Kamu. Vuosina 1995-2007 ylikapellimestarina oli Leif Segerstam. Viulisti-kapellimestari John Storgårds aloitti HKO:n 12. ylikapellimestarina syksyllä 2008.

Konsertit

Konsertteja Musiikkitalossa, konserttikiertueita ympäri maailman

Syksyllä 2011 avautuivat Helsingin Musiikkitalon ovet ja kaupunginorkesteri aloitti konsertoinnin uudessa kotisalissaan. Vuosittaisten 70-80 Helsingissä järjestettävän konsertin lisäksi orkesteri tekee säännöllisesti ulkomaankiertueita. Ensimmäinen konserttimatka suuntautui Pariisin maailmannäyttelyyn kesällä 1900. Useimpien Euroopan maiden lisäksi orkesteri on vieraillut neljä kertaa Yhdysvalloissa ja neljä kertaa Japanissa. Vuonna 2004 HKO teki ensimmäisenä suomalaisena sinfoniaorkesterina konserttikiertueen Etelä-Amerikkaan. Ensivierailu Kiinaan tapahtui elokuussa 2008.

Levytykset

Helsingin kaupunginorkesteri on levyttänyt mm. Sibeliuksen ja Rautavaaran musiikkia. Paavo Berglundin johdolla syntyi Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytys 80-luvulla. Leif Segerstamin kanssa aloitetun Sibelius-sarjan avasivat Lemminkäislegendat ja kultalevyllä palkittu viulukonsertto (sol. Pekka Kuusisto) 90-luvun puolivälissä.

Ylikapellimestari John Storgårds on johtanut orkesterin tuoreimmat, kiitetyt levytykset, joilla kuullaan suomalaista musiikkia. HKO:n sellisti Samuli Peltonen loistaa orkesterin solistina Tsheremissiläisessä  fantasiassa Uuno Klami -levyllä. Tallenteella soivat lisäksi Klamin Kalevala-sarja ja Revontulet-orkesterifantasia, jälkimmäinen ensimmäistä kertaa kaupallisena levytyksenä.

Syyskuussa 2010 ilmestyneelle Jean Sibelius -levylle on taltioitu sävelrunot Bardi ja Metsänhaltija sekä säveltäjämestarin viulukonsertto Frank Peter Zimmermannin tulkitsemana.

Myös Einojuhani Rautavaaran teosten levytykset Ondinelle ovat olleet kansainvälisiä menestyksiä. Angel of Light -sinfonialle myönnettiin vuonna 1997 Cannes Classical Award -palkinto ja Grammy-ehdokkuus. Seuraavana vuonna Cannes Classical -palkinnon sai Angels and Visitations -levy. Vuonna 2012 ilmestynyt Towards the Horizon -levytys voitti arvostetun Gramophone-palkinnon ja levyn nimikkosellokonsertto oli ehdolla Grammy-palkinnolle.

Yleisötyö

Helsingin kaupunginorkesterin yleisötyö syventää konserttikokemusta, ottaa eri ryhmien tarpeet huomioon ja mahdollistaa oman luovuuden esille tuomisen.

Konserttikävijää palvelevat konsertin teoksia esittelevä käsiohjelma sekä avoimet kenraaliharjoitukset, jossa on mahdollisuus seurata kapellimestarin ja orkesterin työskentelyä. Useimpia Helsingin kaupunginorkesterin konsertteja on mahdollisuus seurata suorana verkossa, mikäli itsellä ei ole mahdollisuutta osallistua konserttiin Musiikkitalossa.

Laajaa kansainvälistäkin huomiota saanut HKO:n Kummilapsiprojekti tarjoaa kohderyhmälle, vuonna 2012 syntyneille helsinkiläislapsille suunniteltuja konsertteja kaksi kertaa vuodessa. Koululais- ja opiskelijaryhmät kutsutaan avoimiin kenraaliharjoituksiin, he saavat myös opastusta konserttivierailuunsa.

Pienessä alkusoitossa helsinkiläisten musiikkiopistojen oppilailla on mahdollisuus musisoida Musiikkitalon päälämpiössä ennen HKO:n iltakonsertteja. Monelle viidesluokkalaiselle yhteinen Juniorikonsertti sinfoniaorkesterin kanssa on unohtumaton elämys.