Radion sinfoniaorkesteri

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria.

Esittely

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on vuonna 1927 perustettu Yleisradion orkesteri. Nykyinen ylikapellimestari Hannu Lintu aloitti kautensa syksyllä 2013.

RSO:n ohjelmistossa on tärkeällä sijalla uusin suomalainen musiikki ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. RSO:n tehtäviin kuuluu myös koko suomalaisen orkesterimusiikin taltioiminen kantanauhoille Yleisradion arkistoon.

RSO tekee säännöllisesti konserttikiertueita ympäri maailmaa ja on soittanut ulkomailla yli 300 konserttia. RSO:n levytykset ovat saaneet merkittäviä tunnustuksia, kuten BBC Music Magazine-, Académie Charles Cros- ja MIDEM Classical Awards -palkinnot.

Ylikapellimestari

Hannu Lintu on RSO:n kahdeksas ylikapellimestari. Linnun ja orkesterin menestyksekäs yhteistyö on kestänyt jo vuosia – ylikapellimestarikautensa alkaessa syksyllä 2013 Lintu oli konsertoinut RSO:n kanssa peräti 40 kertaa.

Aikaisemmin Lintu on toiminut Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja Helsingborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi hän on ollut Irlannin kansallisorkesterin päävierailija. Lintu työskentelee säännöllisesti myös Avanti-kamariorkesterin kanssa ja oli vuonna 2005 Avantin Suvisoitto -festivaalin taiteellinen johtaja.

RSO:n ylikapellimestareita ovat olleet Toivo Haapanen, Nils-Eric Fougstedt, Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo. Saraste ja Oramo ovat RSO:n kunniakapellimestareita. Oramo toimi ylikapellimestarina vuosina 2003–2011 ja Saraste 1987–2001. Molemmat tekevät edelleen tiivistä yhteistyötä orkesterin kanssa.

Sarjat

RSO tarjoaa kuulijoilleen kolme monipuolista kausilippusarjaa:

KESKIVIIKKOSARJASSA kuullaan eri aikakausien mestariteoksia myös barokin ja uuden musiikin sävyillä höystettynä.

TORSTAISARJASSA uusitaan keskiviikkosarjan hienoimpia ohjelmistoja noin kerran kuukaudessa.

PERJANTAISARJA tarjoaa mahdollisuuden mukavaan illanviettoon Musiikkitalossa. Jokaiseen perjantaisarjan konserttiin sisältyy lisäksi oheisohjelmaa.

Lisäksi kamarimusiikkisarjassa RSO:n muusikot soittavat kerran kuussa sunnuntaisin kamarimusiikkia Musiikkitalon Harjoitussali PAAVOssa.

RSO järjestää myös ohjelmaa lapsille soitinsatukonserttien muodossa ja Musiikkitalon lastenviikolla

Katsele ja kuuntele

RSO:n kotikanava on Yle Radio 1, joka lähettää orkesterin kaikki konsertit yleensä suorina lähetyksinä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Osoitteessa yle.fi/klassinen voi konsertteja kuunnella sekä katsella korkealaatuisen livekuvan kautta. Samaisessa osoitteessa on nähtävissä myös taiteilijahaastatteluja sekä konsertin teokset 30 vuorokauden ajan ensilähetyksestä. Konsertteja nähdään myös suorana Yle Teemalla kerran kuussa.