Ti 01.10.2019 -
19.00 - 21.00

Pianoduo Viitala & Holmström: Projektina Mozart 2

Ti 01.10.2019 -
19.00 - 21.00
Arvioitu kesto: 2 tuntia
Järjestäjä: 
Pianoduo Viitala & Holmström
Lipunmyynti alkaa  
Ke 12.06.2019 - 09.00
Liput:
Alk. 23 €
Naulakkomaksu: 2.00 €
Väliaika: 
Kyllä
Tilaa tarjoilut
Pianoduo Viitala & Holmströmin kaksi konserttia ovat harvinainen tilaisuus kuulla W. A. Mozartin nelikätistuotanto kokonaisuudessaan.
Mozartin teokset kahdelle soittajalle yhden koskettimiston ääressä ovat loistelias kokonaisuus parhainta mahdollista kamarimusiikkia. Kappaleet ovat täynnä pianistista kilvoittelua, kekseliäitä ja virtuoottisia sävelkulkuja, herkkyyttä, kauneutta ja yleistä iloluonteisuutta. Tämä teoskokonaisuus sisätää 4 sonaattia, variaatiosarjan ja kaksi fantasiaa.

Sarjan toisessa konsertissa kuullaan suuri F-duurisonaatti KV 497, variaatiosarja G-duurissa KV 501 ja Fantasia KV 608. Sonaatti on Mozartin laajin teos kahdelle soittajalle, ja sen sinfonisista mittasuhteista kielii jo ensimmäisen osan hidas johdanto. Sonaatin syntyhistoriasta ei tiedetä juuri mitään, mutta se, että se on aikansa todennäköisesti vaativin teos kahdelle kosketinsoittajalle antaisi ymmärtää, että Mozart on kirjoittanut sen jollekin erittäin lahjakkaalle oppilaalle. Teos oli ilmeisesti myös erittäin suosittu, koska siitä tehtiin uusintapainos verrattain pian.

Mozart kirjoitti kaksi ankaraa neliäänistä fantasiaa aikansa erikoiselle keksinnölle, mekaanisille kellopeliuruille. Jo Mozartin ajoista on vakiintunut käytäntö soittaa näitä teoksia nelikätisesti pianolla, ja se on nykyään entistäkin perustellumpaa siitäkin syystä, että kyseinen kellopeliurku on historian hämärään hautautunut kummajainen. Erikoisen soitinnuksensa takia teosten soitettavuus on varsin kimuranttia ja hyvin pian Mozartin kuoleman jälkeen julkaistiin muiden säveltäjien toimesta sovitettuja versioita teoksista. Tässä konsertissa esitetään alkuperäisversio Fantasiasta K.608 kaikkine haasteineen.

Kontrastina Mozartin teoksille ohjelmassa on lokakuussa 90 vuotta täyttävän George Crumbin klassikkoteos Celestial Mechanics. Teos on osa Crumbin Makrokosmos-sarjaa, jossa hän tekee tutkimusmatkaa pianolla tuotettavan äänen äärirajoille. Tässä teoksessa pianistien tulee sekä soittaa yhdessä koskettimistolta, että manipuloida pianon sisuskaluja mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.

Sarja jatkuu keväällä 2020 konsertissa, jossa esitetään Mozartin tuotanto kahdelle pianolle.
Järjestäjän yhteystiedot: 
vhpianoduo@gmail.com
Ohjelma
W. A. Mozart
Andante ja variaatioita G-duuri K. 501
George Crumb
Makrokosmos IV (Celestial Mechanics)
W. A. Mozart
Ein Orgelstück für eine Uhr K. 608
W. A. Mozart
Sonaatti F-duuri K. 497
Liput ja maksut
 
Lipputyyppi: Maksullinen tapahtuma
 
Peruslippu: 23.00 €
Muu hinta opiskelija, työtön: 11.50 €

Hinnat sisältävät palvelumaksun

Naulakkomaksu: 2.00 €
 
Mirka Viitala
piano
Emil Holmström
piano

Katso myös

Harjoitussali Paavo
Harjoitussali Paavo on kopio Musiikkitalon Konserttisalin lavasta. Se mahdollistaa kahden orkesterin samanaikaisen työskentelyn Musiikkitalossa.
Klassinen
HKO Fantastinen sinfonia & Lélio
To 27.02. 19:00
/ Konserttisali
Liput:
Alk. 11.5 €
Osta liput
Nykymusiikki
Soikoon! - Sävellysopiskelijoiden uusia kuoroteoksia
Ma 16.03. 19:00
/ Camerata
Liput:
Alk. 18 €
Osta liput
Nykymusiikki
Sulasolin kevään yhteislaulut: Veli-Pekka Väisänen & Kar...
Ma 13.04. 18:00
/ Harjoitussali Paavo
Liput:
Vapaa pääsy