Sibelius150 och hundratals andra musikaliska berättelser

Under 2015 firar vi den finländske mästerkompositören Jean Sibelius. I evenemangskalendern hittar du jubileumsårets evenemang under nyckelordet Sibelius150

Info

Jean Sibelius är den internationellt mest kände och spelade av våra kompositörer. 2015 firas 150-årsjubileet av vår nationalkompositörs födelse, såväl i Finland som runt om i världen.

Musikhuset och huvudaktörerna är starkt engagerade i jubileumsårets fartfyllda program.

Helsingfors stadsorkester spelar alla symfonier av Sibelius under ledning av sin överkapellmästare John Storgårds. Vidare lägger HSO upp intressant historiskt material på sin blogg om orkesterns och mästerkompositörens gemensamma arbete. HSO har nämligen uruppfört violinkonserten och alla symfonier av Sibelius förutom den sjunde under ledning av tonsättaren själv.

Radions symfoniorkester tar med Sibelius hem till alla tittare via Yle Tema, i en serie som presenterar Sibelius symfonier. Serien består av sju delar och inleds hösten 2015. Självklart får vi också höra verk av Sibelius på olika konserter under både vår- och höstsäsongen.

Sibelius-Akademin vid Konstuniversitetet bjuder på ett annorlunda perspektiv genom att framföra mindre kända verk av Sibelius och utvidga presentationen till de musikaliska miljöerna från tonsättarens egen tid. 

Sibelius musik är förstås också starkt representerad under Musikhusets barnveckor i april.

I sommar blir både turisterna och stadsborna bortskämda med den dagliga konsertserien Sibelius Finland Experience, där den storslagna finska naturen illustreras genom Sibelius mest älskade verk.

Nyckelord Sibelius150

I Musikhusets evenemangskalender hittar du allt som händer under jubelåret genom att kryssa för nyckelordet Sibelius150 och trycka på sökknappen. Du får även fram jubileumsårets innehåll och evenemang genom att klicka på fyrkantstaggen #Sibelius150 i evenemang eller artiklar.