Tis 15.09.2020 -
19.00 - 20.30

AUF: Kaiken maailman musiikkia – Barokista Hollywoodiin

Tis 15.09.2020 -
19.00 - 20.30
Beräknad längd : 1 timmar 30 minuter
Arrangör: 
Musiikkitalo
Biljettförsäljningen börjar  
Ons 05.02.2020 - 09.00
Biljetter:
Från 32 €
Garderobsavgift : 2.00 €
Paus: 
No
Ingen paus. Beställ serveringen innan konserten
Konsertissa istutaan turvavälein. Aiemmin lipun ostaneiden liput vaihdetaan uusille paikoille veloituksetta Musiikkitalon lipunmyynnissä. Lisätietoa alla.
Konserttiin myydään paikat turvavälein. Aiemmin (ennen 12.8.) lipun ostaneiden liput vaihdetaan uusille paikoille veloituksetta Musiikkitalon lipunmyynnissä asioimalla tai soittamalla arkisin ma–pe klo 9–11 p. 020 7070 437.

Kolmen huippuorkesterin – Kamariorkesteri Avanti!:n, UMO Helsinki Jazz Orchestran ja Suomalaisen barokkiorkesteri FiBO:n yhteiskonserttiin Musiikkitalossa ti 15.9. tulee muutoksia, joilla varmistetaan turvallinen konserttielämys niin asiakkaille, muusikoille kuin henkilökunnallekin.

Konsertti pidetään kontaktien välttämiseksi ilman väliaikaa ja ennakkotilaisuutta. Varotoimien myötä esiintyjien määrää on vähennetty. UMO Helsinki Jazz Orchestran ohjelmisto muuttuu ja kokoonpano pienenee. Avanti!:n ja FiBO:n ohjelmistot pysyvät ennallaan. Ohjelma alla.

Kuinka soi kierrätysroina foley-artistin kioskilla, miltä kuulostaa Vivaldi minimalistisena remix-versiona ja millaisia linkkejä konsertin teosten ja elokuvamaailman väliltä löytyy?

UMO Helsinki Duo ja elokuvamusiikkia kahdelta aikakaudelta

UMO Helsinki Jazz Orchestran alkuperäinen ohjelmisto vaihtuu. Big band -kokoonpanon sijaan kuullaan UMO Helsingin riveistä koottua duoa Kasperi Sarikoski (pasuuna) ja Seppo Kantonen (piano), jotka taituroivat elokuvamusiikkia kahdelta eri aikakaudelta.

UMO Helsinki Duo aloittaa konsertin Bob Telsonin sävellyksellä Calling You (1987) elokuvasta Bagdad Cafe. Tämä alun perin Jevetta Steelen levyttämä ja sittemmin mm. Celine Dionin, Natalie Colen ja Paul Youngin coveroima herkkä balladi syntyy uudelleen pasuunan ja pianon liitossa.

Kasariballadista siirrytään 1920-luvun jazziin Duke Ellingtonin ja James ”Bubber” Mileyn sävellyksellä Black and Tan Fantasy (1927). Tämä Ellingtonin uran alkupuolen teos, jossa Mileyn melodiset ideat pääsevät valloilleen, soi sittemmin myös lyhytelokuvassa Black and Tan.

Avanti! ja maailman ensimmäinen foley-konsertto

Sami Klemolan sävellys Jack and the Specifics on tehty foley-artistille ja kamariorkesterille. Säveltäjä kertoo: "Taiteiden välisten rajapintojen ja kosketuspintojen tutkiminen on ollut pitkään kiinnostukseni kohteena. Äänen taiteiden, äänitaiteen (laajasti ajateltuna) ja konserttimusiikin, yhdistäminen tuo mukanaan kiinnostavia kitkatilanteita, jolloin rajapinnoille muodustunut kitka tuottaa energiaa, intensiteettiä ja uusia suuntia sävellystyölleni."

Teos on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun konserton solistiset osat on kirjoitettu foley-artistille, tässä tapauksessa Heikki Kossille. Kossi on elokuvien ääniraitoihin mm. askelten kopinaa ja ovien narinaa loihtiva äänitaitelija. Kossi on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa elokuvissa ja niittänyt menestystä myös kansainvälisesti. Heikki Kossi tekee foley-äänet livenä konserttitilanteessa. Mukana onkin vahva visuaalinen elementti, kun hän tuo mukanaan valtavan kioskillisen tavaraa, josta hän tuottaa ääniä.

Suomalainen barokkiorkesteri yhdistää mennyttä ja nykyaikaa

Menneisyyden ja nykyisyyden välimatka on lyhyt – joskus hiuksenhieno. Barokin ystäville tuttuakin tutummasta Vivaldin Neljästä vuodenajasta kuullaan korvia avaava versio, kun Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) päättää konsertin Max Richterin vuonna 2012 kantaesitettyyn Four Seasons Recomposed -teokseen. Se mallintaa Neljä vuodenaikaa -konsertot minimalistishenkisiksi remixeiksi. Välillä Vivaldi ja Richter käyvät yhtä jalkaa, välillä Richter nyrjäyttää musiikin oivaltavaan kulmaan tai venyttää sitä toiston avulla kosmisiksi barokkimaisemiksi. Uudelleenväritettyjen harmoniapohjien ja elektronisia sointimattoja muistuttavien pintojen tuloksena on korvia hivelevää ja älykkäästi toteutettua ambient-Vivaldia. Antti Tikkasen ja Suomalaisen barokkiorkesterin tulkinta teoksesta vie FiBO:n Keski-Eurooppaan ensi vuonna, mikäli koronatilanne mahdollistaa esiintymiset.

Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jota Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri ovat tehneet syksystä 2017.
- Avanti! on muusikoiden ja kapellimestarien perustama orkesteri, joka venyy mihin tahansa musiikkiin, millä tahansa välineillä.
- UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa monenlaista musiikkia jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa.
- Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) tunnetaan taidokkaista esityksistään, rohkeista ja innovatiivisista työskentelytavoistaan ja luovasta ohjelmistosuunnittelustaan.
Arrangören kontaktuppgifter: 
viestinta@musiikkitalo.fi
Biljetter och betalning
 
Biljettyp: Evenemang med inträdesavgift
 
Ordinarie biljett: 32.00 € - 44.00 €
Alennusryhmät: 23.00 € - 36.00 €
Ryhmälippu väh. 10 hlö: 23.00 € - 36.00 €

Ryhmävaraukset Musiikkitalon ryhmämyynnistä ryhmat@musiikkitalo.fi tai 020 707 0426 (ma–pe klo 10–14). Muina aikoina ryhmävaraajia palvelee Ticketmasterin puhelinpalvelu.

Priserna inkluderar serviceavgift

Garderobsavgift : 2.00 €
 
Kamariorkesteri Avanti!
UMO Helsinki Jazz Orchestra
Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Se även

Konsertsalen
Konsertsalen, som för tankarna till vingårdens slutningar, ligger i hjärtat av Musikhuset. Den har 1704 platser. Akustiken är avpassad för orkestermusik.
Nutida musik
Klang-konserttisarja: Jäähyväiset
Ons 14.10. 18:00
/ Camerata
Biljetter:
Från 10 €
Köp biljetter
Klassisk musik
Or­ga­non ur­ku­ma­ti­nea
Tors 12.11. 18:00
/ Organo
Biljetter:
Fritt inträde
Underhållningsmusik
John Williams Movie Themes Concert Vol. 2
Lör 08.05. 19:00
/ Konsertsalen
Biljetter:
Från 39 €
Köp biljetter