Tis 15.09.2020 -
19.00 - 21.00

AUF: Kaiken maailman musiikkia – Barokista Hollywoodiin

Tis 15.09.2020 -
19.00 - 21.00
Beräknad längd : 2 timmar
Arrangör: 
Musiikkitalo
Biljettförsäljningen börjar  
Ons 05.02.2020 - 09.00
Biljetter:
Från 32 €
Köp biljetter
Garderobsavgift : 2.00 €
Paus: 
Ja
Beställ servering
AUF-orkesterit esiintyvät jälleen yhteisessä konsertissa tarjoillen yllätyksellisiä herkkupaloja ja taituruutta kuulijoiden iloksi ja inspiraatioksi!
Kolme huippuorkesteria – Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) – esiintyvät jälleen yhteisessä syksyisessä konsertissa tarjoillen yllätyksellisiä herkkupaloja ja monenlaista taituruutta kuulijoiden iloksi ja inspiraation lähteeksi! Kuinka soi kierrätysroina foley-artistin kioskilla, miltä kuulostaa Vivaldi minimalistisena remix-versiona ja millaisia linkkejä konsertin teosten ja elokuvamaailman väliltä löytyy?

Avanti! ja maailman ensimmäinen foley-konsertto

Sami Klemolan sävellys Jack and the Specifics on tehty foley-artistille ja kamariorkesterille. Säveltäjä kertoo: "Taiteiden välisten rajapintojen ja kosketuspintojen tutkiminen on ollut pitkään kiinnostukseni kohteena. Äänen taiteiden, äänitaiteen (laajasti ajateltuna) ja konserttimusiikin, yhdistäminen tuo mukanaan kiinnostavia kitkatilanteita, jolloin rajapinnoille muodustunut kitka tuottaa energiaa, intensiteettiä ja uusia suuntia sävellystyölleni."

Teos on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun konserton solistiset osat on kirjoitettu foley-artistille, tässä tapauksessa Heikki Kossille. Kossi on elokuvien ääniraitoihin mm. askelten kopinaa ja ovien narinaa loihtiva äänitaitelija. Kossi on työskennellyt kymmenissä suomalaisissa elokuvissa ja niittänyt menestystä myös kansainvälisesti. Heikki Kossi tekee foley-äänet livenä konserttitilanteessa. Mukana onkin vahva visuaalinen elementti, kun hän tuo mukanaan valtavan kioskillisen tavaraa, josta hän tuottaa ääniä.

UMO Helsinki ja kaksi alati uudistuvaa säveltäjämaestroa

Afro-Bossa on yksi Duke Ellingtonin merkillisimmistä ja omaperäisimmistä sävellyksistä. Se osoittaa upeasti, kuinka eläkeikäinen maestro yhä löysi uusia tapoja matkata bluesin maailmassa. Nimestään huolimatta teos ei viittaa brasilialaiseen musiikkiin, vaan on sen sijaan abstrakti yhdistelmä afrikkalaisia ja latinalaisia vaikutteita, jotka bolero-rytmin siivittämänä, lähestyvän kulkueen lailla, saavuttavat räjähtävän loppukliimaksin.

Duke Ellingtonin teoksen lisäksi UMO esittää Jukka Tiensuun Umori-nimisen kutkuttavan kappaleen. Kuten aina ennenkin Jukka Tiensuun tapauksessa, jälleen kerran hän osoitti musiikkimaailmalle pettämättömät visionäärin lahjansa, kun hän teoksessaan Umori keksi big band -kokoonpanon musiikillisesti uudelleen. Teos ei kuitenkaan ole big band -tradition antiteesi tai negaatio, vaan pikemminkin suuren jazzorkesterin käyttämättömien keinovarojen hämmästyttävän pakottomasti hehkuva päivitys.

Suomalainen barokkiorkesteri yhdistää mennyttä ja nykyaikaa

Menneisyyden ja nykyisyyden välimatka on lyhyt – joskus hiuksenhieno. Barokin ystäville tuttuakin tutummasta Vivaldin Neljästä vuodenajasta kuullaan korvia avaava versio, kun Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) päättää konsertin Max Richterin vuonna 2012 kantaesitettyyn Four Seasons Recomposed -teokseen. Se mallintaa Neljä vuodenaikaa -konsertot minimalistishenkisiksi remixeiksi. Välillä Vivaldi ja Richter käyvät yhtä jalkaa, välillä Richter nyrjättää musiikin oivaltavaan kulmaan tai venyttää sitä toiston avulla kosmisiksi barokkimaisemiksi. Uudelleenväritettyjen harmoniapohjien ja elektronisia sointimattoja muistuttavien pintojen tuloksena on korviahivelevää ja älykkäästi toteutettua ambient-Vivaldia. Antti Tikkasen ja Suomalaisen barokkiorkesterin tulkinta teoksesta vie esiintyjiä tämän vuoden aikana Helsingin Musiikkitalon lisäksi Keski-Eurooppaan.


Konsertti on osa AUF-yhteistyötä, jota Avanti!, UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Suomalainen barokkiorkesteri ovat tehneet syksystä 2017.
- Avanti! on muusikoiden ja kapellimestarien perustama orkesteri, joka venyy mihin tahansa musiikkiin, millä tahansa välineillä.
- UMO Helsinki Jazz Orchestra soittaa monenlaista musiikkia jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti uutta ja vanhaa.
- Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) tunnetaan taidokkaista esityksistään, rohkeista ja innovatiivisista työskentelytavoistaan ja luovasta ohjelmistosuunnittelustaan.

Ennen konserttia klo 18 Päälämpiössä Enemmän irti esityksestä -tilaisuus, vapaa pääsy.
Arrangören kontaktuppgifter: 
viestinta@musiikkitalo.fi
Biljetter och betalning
Köp biljetter
 
Biljettyp: Evenemang med inträdesavgift
 
Ordinarie biljett: 32.00 € - 44.00 €
Alennusryhmät: 23.00 € - 36.00 €
Ryhmälippu väh. 10 hlö: 23.00 € - 36.00 €

Ryhmävaraukset Musiikkitalon ryhmämyynnistä ryhmat@musiikkitalo.fi tai 020 707 0426 (ma–pe klo 10–14). Muina aikoina ryhmävaraajia palvelee Ticketmasterin puhelinpalvelu.

Priserna inkluderar serviceavgift

Garderobsavgift : 2.00 €
 
Kamariorkesteri Avanti!
UMO Helsinki Jazz Orchestra
Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO)

Se även

Konsertsalen
Konsertsalen, som för tankarna till vingårdens slutningar, ligger i hjärtat av Musikhuset. Den har 1704 platser. Akustiken är avpassad för orkestermusik.
Nutida musik
Sergio Castrillón solo cello project
Fre 07.08. 14:00
/ Terrassrestaurangen
Biljetter:
Fritt inträde
Klassisk musik
HeBo & Vanhan musiikin sarja - Schumann: Genoveva
Sön 25.10. 16:00
/ Konsertsalen
Biljetter:
Från 40 €
Köp biljetter
Underhållningsmusik
Muistojen bulevardi
Lör 31.10. 15:00
/ Konsertsalen
Biljetter:
Från 46 €
Köp biljetter