Suomi 100 Maailmalla-konsertti

E
Tors 15.06.2017 -
18.00 - 20.30
Beräknad längd : 2 timmar 30 minuter
Arrangör: 
Suomi-Seura ry
Konserten bjuder på en mångsidig kavalkad av utlandsfinländska stjärnor då musiker med finländsk bakgrund från hela världen stiger upp på scenen
Beställ servering.

Beskrivning av evenemanget

På denna unika konsert och upplevelse uppträder sångarlegenden Eino Grön (USA/Finland), violinisten Marielle Iivonen och dragspelaren Tony Iivonen (Sverige), jazzpianisten Karri Luhtala (Italien), sopranon Maria Männistö (USA), flöjtisten Ulla Suokko (Peru), gruppen Uusikuu (Storbritannien och Tyskland) och dansteatern Justice in Motion (Storbritannien). Kvällens konferencier är journalisten och programledaren Ella Kanninen (Finland/ Italien). På repertoaren står finländsk och argentinsk tango, flöjtmusik, jazz, klassisk musik och evergreens. Med konserten Finland 100 i Världen firar vi Finland-Samfundets 90-årsjubileum. Konserten ingår i programmet för jubileumsåret Finland 100.

Sångarlegenden EINO GRÖN är en av de mest älskade finländska artisterna. Under sin över 50 år långa framgångsrika musikkarriär har Eino Grön skapat en mångsidig och omfattande repertoar som återspeglar finländares känslor och omfattar allt från tango och jazz till andliga sånger. Han ackompanjeras av rumänskfödda jazzpianisten MARIAN PETRESCU.

Tredje generationens sverigefinländska syskon MARIELLE (violin) och TONY IIVONEN (dragspel) har sysslat med musik hela sitt liv. Duo Iivonen har uppträtt på många konsertscener såväl i sitt hemland som utomlands. I tillägg till klassisk musik omfattar DUO IIVONEN repertoar också andra stilarter – särskilt argentinsk tango ligger dem nära hjärtat.

Amerikafinländska sopranon MARIA MÄNNISTÖ har vunnit internationellt erkännande för sin sång och rör sig naturligt mellan mycket olika slags musikstilar. I Seattle Times beskrev Paul de Barros hennes röst som en av de mest gripande och vackra som han hört på åratal. På konserten framför Maria delar av monodramat HÄMÄRÄ (dunkel) som skrivits för en sopran och utforskar betydelsen av språket då en persons identitet skapas. Dramat har regisserats av BENJAMIN MOSSE, konstnärliga ledaren för Richard Schechners teatergrupp East Coast Artists.

Jazzpianisten KARRI LUHTALA kryddar sin musik med skandinaviska läckerbitar utan att glömma den

amerikanska jazztraditionen. Karri har tonsatt egen musik och tagit fram versioner av kända finländska folkmelodier.

Flöjtisten ULLA SUOKKO uruppför sitt verk ILMATAR, TUULEN TYTÄR (Ilmatar, vindens dotter) i Musikhuset. Ulla har spelat in traditionella flöjter från Anderna, en samisk trumma, stenar, vatten, vind och andning vilka öppnar ett klingande rum och skapar en bakgrund till ett flöjtsolo, en röst och rörelse.

Brittisk-tyska gruppen UUSIKUU (nymåne) som leds av sångaren LAURA RYHÄNEN är en av de kändaste utlandsfinländska ambassadörerna för finländsk tango. Brittiska JUSTICE IN MOTION är en fysisk teatergrupp från Oxford som framför charmerande tankeväckande performansföreställningar. I Musikhuset framför Justice in Motion och Uusikuu delar av sin samproduktion KAIHO (längtan) som presenterar en utlandsfinländsk kvinnas liv och erfarenheter under skilda decennier.

Uusikuu:
Laura Ryhänen, sång
Mikko Kuisma, violin och sång
Norbert Bremes, dragspel
Christoph Neuhaus, gitarr
Jari Matti Riiheläinen, kontrabas

Justice in Motion:
Anja Meinhardt, koreografi och dans
Roosa Leimu-Brown, koreografi och dans

Konferencier är journalisten och programledaren ELLA KANNINEN. Hon har bott både i Finland och i Italien redan i närapå 15 år. Sitt hem har hon numera i en liten by i Toscana men hon besöker Finland ofta på grund av sitt arbete.
Kontaktuppgifter
info@suomi-seura.fi
Arrangör
Suomi-Seura ry
Eino Grön
sång
Marielle Iivonen
violin
Tony Iivonen
haitari
Karri Luhtala
piano
Maria Männistö
Sopraano
Ulla Suokko
flöjt
Uusikuu-yhtye
Justice in Motion- tanssiteatteri
Ella Kanninen
programledare
Benjamin Mosse
ohjaaja

Biljetter och betalning

 
Biljettyp: Evenemang med inträdesavgift
 
Ordinarie biljett: 35.00 €

Priserna inkluderar serviceavgift

Biljettförsäljningen börjar  
Fre 30.12.2016 - 09.00
 
Garderobsavgift : 2.00 €
Beställ servering.

Ytterligare information